Hemma hos SABAH
Hur har jag blivit vegetarian?
Vi
börjar med medicinen. Även den moderna officiella medicinen rekommenderar att avstå
från kött vid en hel rad sjukdomar.
Varför
passar inte kött människor? För det första för att det är rikt på kolesterol.
Kolesterolet utsöndras inte från organismen och sätter sig på blodkärlsväggar,
särskilt i aortan och i hjärnan. Med tiden blir blodkärlen allt mindre och mindre. Då
utvecklas åderförkalkning. Vid denna sjukdom måste hjärtat arbeta flera gånger så
intensivt för att samma mängd blod skulle kunna passera i de mycket trängre
blodkärlen. Hjärtat belastas hårt och blir trött. Sedan ökar blodtrycket och kronisk
hjärtsvikt (hjärtinsuffiens) uppstår. Detta är nutidens gissel.
För det
andra, befrämjar köttkonsumtionen till att njursjukdomar utvecklas. Det leder till
artrit och gikt. Köttet är egentligen djurs muskler och muskler är mycket rika på
mjölksyra och urinsyra, vilka försvårar njurarnas funktion och fyller filtersystemet,
glomeruli. På samma sätt i organismen samlas produkter av ämnesomsättningen och
ovannämnda syror. Dessa deponeras och kristalliseras i vår muskulatur och i lederna,
vilket leder till rörelserubbningar och gikt.
För det
tredje kan cancersjukdomar utvecklas till följd av köttkonsumtion. Alla vet att vi lever
under ogynnsamma ekologiska förhållanden och tillskott av främmande proteiner belastar
levern i så hög grad att den inte klarar av att filtrera bort skadliga ämnen och
konserveringsmedel. De hamnar i blodet, skadar kroppen och befrämjar uppkomst av
elakartade svullnader. Statistiken bekräftar att människor som lever ett långt liv och
är friska oftast är vegetarianer.
Från
fysiologisk synpunkt, finns det bevis för att människa av egen natur är född
vegetarian.
Från
fysiologisk synpunkt är människa född att vara vegetarian. Grönsaker, frukt, säd och
andra naturliga produkter smälts lättare, dröjer ej så länge kvar i våra långa
tarmar och ger ej upphov till stora mängder slagg vid matsmältningen. Schemat
illustrerar att människokroppen är mer anpassad för vegetarisk diet än köttdiet. Den
jämför det mest karakteristiska med människor, rovdjur och växtätare.
|
Rovdjur |
Människa |
Växtätare |
1 |
Utvecklade klor |
Svaga naglar i
stället för klor |
Ej klor |
2 |
Stora
huggtänder för att kunna jaga |
Huggtänder ej
utvecklade |
Ej huggtänder |
3 |
Salivkörtlar
relativt svagt utvecklad |
Utvecklade
salivkörtlar |
Utvecklade
salivkörtlar |
4 |
Sur saliv,
innehåller ej amylas (enzym som omvandlar stärkelse till socker) |
Alkalisk saliv,
innehåller amylas |
Alkalisk saliv,
innehåller amylas |
5 |
Ej rutiga
tänder |
Rutiga tänder
för att kunna tugga sönder föda |
Rutiga tänder
för att kunna tugga sönder föda |
6 |
Styv käke |
Rörlig käke |
Rörlig käke |
7 |
Magsaft, mycket
syrlig |
Magsaft, ej
mycket syrlig |
Magsaft, ej
mycket syrlig |
8 |
Tarmar bara
3ggr kroppslängden, köttet smälts snabbt och evakueras |
Tarmar 20 ggr
kroppslängden, köttet börjar ruttna och utsöndras inte i tid |
Tarmar 16 ggr
kroppslängden, vilket är bekvämt för att passera smälta växter. |
9 |
Inga porer på
huden |
Kyls av många
porer på huden |
Kyls av många
porer på huden |
Ur
ekonomisk, pragmatisk synpunkt, är vegetarisk diet klart fördelaktig - priset på kött
är mycket högre än på säd, grönsaker och frukter.
En av
orsakerna till att människor känner sig bundna till kött är ett ämne som avsöndras
vid partiell sönderdelning av köttet och som har en beroendeframkallande egenskap. Det
ansluter sig till människans biologiska rytm och orsakar beroende av regelbunden
köttförtäring. Därför är det svårt att sluta med kött.
Från
religiös synpunkt, rekommenderas det i alla heliga skrifter att sluta äta kött för att
nå andlig tillfredställelse. I Bibeln står det: Gud sade: Jag ger er alla
fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha
att äta.
Buddister
och Vushnaiter tillämpar regler om Ahimsa eller icke våld. I dessa
religioner finns det traditionella obligatoriska ritualer för att tillägna födan till
guden.
En
av de första shaliferna Muhammed rekommenderade sina lärjungar att inte äta kött för
att inte göra sina magar till gravar för djur.
De
största grekiska vetenskapsmän och filosofer som Ovidius, Platon, Pythagoras, Sokrates
och många andra var övertygade vegetarianer, vilket bevisar att vegetarianism är långt
överlägsen köttätande.
Åter till sidan interest