Hemma hos SABAH

Hur har jag blivit vegetarian?

 Jag drabbades av kemiska vapen 1988 i norra Irak. Detta orsakade ett stort antal sjukdomar såsom bronkit, gallsten, njursten, dåligt blodvärde osv. Jag blev blind ca 3 veckor, hade mycket ont i ben, axlar, nacke. Kunde inte vända på mig, hade slem i halsen hela tiden, kände trötthet, osv.

 Läkare på ett sjukhus i Moskva, dit jag blev förd, trodde aldrig att jag kunde klara mig och bli frisk igen. Trots det fick jag mycket medicin. Det var bara en gammal läkare gav mig många tips och rekommenderade mig den naturliga metodiken och att jag borde bli vegetarian. Han förklarade för mig att det var alldeles för tidigt att lämna min familj, släktingar, vänner och denna värld.

 Då bestämde jag mig och sökte en annan väg. Vad jag gjorde först var att bli vegetarian med ett saneringsprogram, bestående av balanserad mat, fasta (svältande), motion, kallvattenprocedur, andning och kroppsrensning med olika system. Jag fortsatte sedan att läsa om naturläkekonstbehandlingar, den äldre och nya ayurvediska litteraturen, beaktade erfarenheter från andra som sysslar med alternativ medicin, örter osv… Jag gjorde programmet grundligt och aktivt.

 Från och med de första månaderna började jag känna positiva resultat. Det stimulerade mig och uppmuntrade mig att gå vidare och utveckla programmet steg för steg tills jag har nått en nivå som naturlig vegetarian. Naturliga vegetarianer mår bättre, vissa av dem har botat olika sjukdomar. Jag kommer ihåg vad ayurvedic säger: “Vi är gjorda av det vi äter, så om något organ blev sjukt, betyder det att födan var fel”.

Vegetarism

Vegetarism är ett aktuellt ämne idag. Men det är faktiskt inget nytt ämne. Religiösa ledare inom flera religioner har tagit upp det för länge sedan; många progressiva läkare förespråkar det; en hel vetenskap, Ayurvediska läran, baseras just på vegetarianism.

Vi börjar med medicinen. Även den moderna officiella medicinen rekommenderar att avstå från kött vid en hel rad sjukdomar.

Varför passar inte kött människor? För det första för att det är rikt på kolesterol. Kolesterolet utsöndras inte från organismen och sätter sig på blodkärlsväggar, särskilt i aortan och i hjärnan. Med tiden blir blodkärlen allt mindre och mindre. Då utvecklas åderförkalkning. Vid denna sjukdom måste hjärtat arbeta flera gånger så intensivt för att samma mängd blod skulle kunna passera i de mycket trängre blodkärlen. Hjärtat belastas hårt och blir trött. Sedan ökar blodtrycket och kronisk hjärtsvikt (hjärtinsuffiens) uppstår. Detta är nutidens gissel.

För det andra, befrämjar köttkonsumtionen till att njursjukdomar utvecklas. Det leder till artrit och gikt. Köttet är egentligen djurs muskler och muskler är mycket rika på mjölksyra och urinsyra, vilka försvårar njurarnas funktion och fyller filtersystemet, glomeruli. På samma sätt i organismen samlas produkter av ämnesomsättningen och ovannämnda syror. Dessa deponeras och kristalliseras i vår muskulatur och i lederna, vilket leder till rörelserubbningar och gikt.

För det tredje kan cancersjukdomar utvecklas till följd av köttkonsumtion. Alla vet att vi lever under ogynnsamma ekologiska förhållanden och tillskott av främmande proteiner belastar levern i så hög grad att den inte klarar av att filtrera bort skadliga ämnen och konserveringsmedel. De hamnar i blodet, skadar kroppen och befrämjar uppkomst av elakartade svullnader. Statistiken bekräftar att människor som lever ett långt liv och är friska oftast är vegetarianer.

Från fysiologisk synpunkt, finns det bevis för att människa av egen natur är född vegetarian.

Människan och vegetarism

Kort översikt

Från fysiologisk synpunkt är människa född att vara vegetarian. Grönsaker, frukt, säd och andra naturliga produkter smälts lättare, dröjer ej så länge kvar i våra långa tarmar och ger ej upphov till stora mängder slagg vid matsmältningen. Schemat illustrerar att människokroppen är mer anpassad för vegetarisk diet än köttdiet. Den jämför det mest karakteristiska med människor, rovdjur och växtätare.

 

Rovdjur

Människa

Växtätare

1

Utvecklade klor

Svaga naglar i stället för klor

Ej klor

2

Stora huggtänder för att kunna jaga

Huggtänder ej utvecklade

Ej huggtänder

3

Salivkörtlar relativt svagt utvecklad

Utvecklade salivkörtlar

Utvecklade salivkörtlar

4

Sur saliv, innehåller ej amylas (enzym som omvandlar stärkelse till socker)

Alkalisk saliv, innehåller amylas

Alkalisk saliv, innehåller amylas

5

Ej rutiga tänder

Rutiga tänder för att kunna tugga sönder föda

Rutiga tänder för att kunna tugga sönder föda

6

Styv käke

Rörlig käke

Rörlig käke

7

Magsaft, mycket syrlig

Magsaft, ej mycket syrlig

Magsaft, ej mycket syrlig

8

Tarmar bara 3ggr kroppslängden, köttet smälts snabbt och evakueras

Tarmar 20 ggr kroppslängden, köttet börjar ruttna och utsöndras inte i tid

Tarmar 16 ggr kroppslängden, vilket är bekvämt för att passera smälta växter.

9

Inga porer på huden

Kyls av många porer på huden

Kyls av många porer på huden

Ur ekonomisk, pragmatisk synpunkt, är vegetarisk diet klart fördelaktig - priset på kött är mycket högre än på säd, grönsaker och frukter.

En av orsakerna till att människor känner sig bundna till kött är ett ämne som avsöndras vid partiell sönderdelning av köttet och som har en beroendeframkallande egenskap. Det ansluter sig till människans biologiska rytm och orsakar beroende av regelbunden köttförtäring. Därför är det svårt att sluta med kött.

Från religiös synpunkt, rekommenderas det i alla heliga skrifter att sluta äta kött för att nå andlig tillfredställelse. I Bibeln står det: Gud sade: “Jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frö i sin frukt; detta skall ni ha att äta.”

Buddister och Vushnaiter tillämpar regler om “Ahimsa” eller icke våld. I dessa religioner finns det traditionella obligatoriska ritualer för att tillägna födan till guden.

En av de första shaliferna Muhammed rekommenderade sina lärjungar att inte äta kött för att inte göra sina magar till gravar för djur.

De största grekiska vetenskapsmän och filosofer som Ovidius, Platon, Pythagoras, Sokrates och många andra var övertygade vegetarianer, vilket bevisar att vegetarianism är långt överlägsen köttätande.

Åter till sidan interest